Wag ’n bietjie, maroela. Jou
reputasie onder die olifante
word klaarblyklik maklik uitgestof.
Hulle sê die suur rooi vrugte
van die lietsjie se wilde nefie het
dalk net meer van ’n skop.
Jy kan aan die doppruim se vrugte
sien dat ’n lietsjie voorvader iewers
wind-af moes gestaan het. Dié
boom is ook verwant aan die ses
valstaaibos-spesies in ons land, die
Kaapse sandolien en Transvaalse
rooiklapperbos.
Doppruim-vrugte word gebruik om
heel stukke konfyt, jellie, ’n effense
suur koeldrank, asyn en alkoholiese
verversings te maak. En as die
alkohol nie genoeg vuur in ’n man
se maag sit nie, gebruik legendariese
krygers, Kenia se Masai,
aftreksels van die bas om hul braaf
te maak, as ’n prikkelaar en bloedversterkende
tonikum.
Die doppruim se vrugte
Foto: plantzafrica
Olie
’n Goudgeel olie word verkry deur
die sade te rooster. Blykbaar het
die ou Voortrekkers dit gebruik om
hul gewere mee te olie. Dié olie is
ook gebruik om seep te maak, as ’n lakseermiddel, opknapper vir hare
en as geneesmiddel vir omlope.
Dié boom is vandag steeds ’n
belangrike bron vir die maak van
tradisionele medisyne. ’n Kombinasie
van die olie, blare en bas is medisinaal
gebruik om bles-word te
verhoed, om neuse te laat ophou
bloei, vir borskwale, ooginfeksies
en geslagsiektes.
Die bas word gebruik om beskermende
gelukbringers te maak wat
op die grond gestrooi word. Hulle
sê selfs dat dié boom se blare slakke
effektief doodmaak. Die boom
se wortels kan gekou word of as
klisteerspuit gebruik word en ook
as purgeermiddel vir vee.
Die hout word gebruik om pale,
jurke en kombuisgereedskap te
maak.
Naam
Die doppruim, Pappea capensis, se
generiese naam verwys na die
Duitse dokter en plantversamelaar,
Carl Pappe. Sy spesifieke naam,
capensis, verwys na suidelike
Afrika.
Dié geharde, immergroen boom
word twee tot agt meter hoog en
kan koue, hitte en lang droogtes
goed hanteer. Met sy digte kroon
is die doppruim ’n ideale skaduboom
vir klein tuine of parkeerplekke
omdat hy nie ’n
aggressiewe wortelstelsel het nie.
Sy liggrys stam het spatsels
donkerder kleure. Die langwerpige
blare het ’n harde tekstuur en die
kante wissel van skerp getand, as
die blare nog jonk is, tot bykans
glad in volwasse blare. In die lente
is die nuwe blare ’n pienkerige
brons kleur.
Vrug
Die doppruim blom vanaf
September en sy groenerige
blomme word gevolg deur vrugte
van Desember tot Julie. Die ronde
fluweelagtige groen vrugte split
oop om helder rooi vlees ten toon
te stel met donkerbruin tot swart
sade. Die sade word geparasiteer
deur ’n klein, helder rooi kewer,
Leptocoris hexophtalma, wat die
olie uit die sade, wat op die grond
onder die boom lê, suig. Die vrugte word deur ’n verskeidenheid
voëls en diere gevreet en
wild soos olifante, kameelperde,
koedoes, njalas, bosbokke en grys
duikers vreet die blare. Dié boom
is ook ’n tuiste vir die larwes van
vier verskillende soorte skoenlappers.
Groei
Dit is nie moeilik om ’n doppruim
van saad af te groei nie. Gebruik
die saad uit ryp vrugte wat nog
aan die boom hang. Verwyder die
rooi vlees en plant dadelik in saailingbakke
met ’n goed gedreineerde
saailingmengsel en riviersand.
Druk die saad in die sand en
bedek met omtrent 5 mm sand.
Hou die saailingbakke warm en in
’n skadukol tot die saad ontkiem,
wat van ses tot tien weke kan
neem.
Los die saailinge in die bakke tot
hul omtrent 20 – 50 mm hoog is
voor jy hul uitplant. Wees versigtig
om nie die jong worteltjies te
beskadig nie. Die boom groei
stadig in die begin, maar vinniger
soos hy volwasse word. Hy sal vinniger
groei in ’n warmer klimaat |