Vreethans van Heerden en Metgesel besoek kuierplekke in
die Bronberg-gebied ongenooid en betaal self vir dit wat
hulle geniet, of dalk nie geniet nie
Bikers Breakfast’ het in die laaste
jare groot besigheid in Bronbergwêreld
geword. Oral langs die
gebied se beter (teer) paaie sal jy
kuierplekke sien wat op kleurvolle
borde adverteer dat hulle oop is vir
ouens en vrouens op motorfietse
om te kom ontbyt geniet.
En veral op Sondae is die parkeerplekke
gepak van die ysterperde
wat saam met hulle ruiters uit is op
’n ‘breakfast run’. Jy kan net wonder
waar al die motorfietse vandaan
kom.
Kuierplekke in en om Cullinan het
duidelik die potensiaal van baaikersbrekvis
aangegryp. Op sommige
sonnige Sondae wemel die dorp letterlik
van die brulfietse. Cullinan het
die voordeel dat dit ’n gerieflike
‘run’ uit die groot stede is, en dat
daar stilhou-en-kuier-plekke te kies
en te keur is.
Die lekker kuierstoep by
Cullinan Country Kitchen
Vir ’n lekker groot ontbyt wat
iemand anders gemaak het, is ek
nogal baie partydig. Daarom was dit
vir my ’n deurbraak toe ek op ’n dag
besef jy hoef nie ’n baaik te hê om
’n baaikersbrekvis te loop eet nie.
En sedertdien het ek en Metgesel,
sonder baaik of leerklere, by die
kuierpunte van ’n hele paar ‘breakfast
runs’ ingeval.
Deur die bank word buffet ontbyte
voorgesit en bykans deur die bank is
die prys vir ’n baie groot selfhelp-ontbyt
baie billik. Só was dit dan
ook onlangs by die Cullinan Country
Kitchen.
Jy ry ’n entjie uit Cullinan uit met die
Bronkhorstspruitpad langs. Op die
padskouer sal jy ’n groot van-yster-gesweiste
motorfiets sien en daar
draai jy in en soek parkeerplek tussen
die baaiks. Oorgenoeg parkeerplek,
is daar terloops.
Op Cullinan Country Kitchen se ruim
stoep kry jy vir jou koffie en soek ’n
sitplek waar die wintersonnetjie jou
kan raakskyn. Die meeste baaikers
het al klaar geëet en sit gemoedelik
in groepies en klets. Toe ek klein
was, was ’n ou op ’n motorfiets ’n
paar goed: Hy was rof en wild, hy
was ’n breker met ’n fietsketting en
hy was Ingels. Nie die soort ou wat
iemand saam met sy dogter sal wil
sien nie.
Die ingang langs die Bronkhorstspruitpad
Die mense wat saam met ons op
Country Kitchen se stoep sit, is op
die oog af beskaafd, vriendelik en
die meeste is Afrikaans. Só was dit
ook op al die ander plekke waar ons
saam gebaaikerbrekvis het.
Ons geniet die eerste koppie koffie
en gaan betaal dan by die netjiese,
volledig toegeruste kroeg. Dis R50
elk en jy kry ’n waster (wat is ’n
‘washer’ in Afrikaans?) om by die
opskepplek te wys voor jy jou bord
kry. ’n Groot bord.
Country Kitchen se ontbyt bied op
dié dag ’n keuse van roereiers, spek,
pap, sheba, worsies, gebakte boontjies
en gegeurde maalvleis. Ek kies
’n iets van alles met roosterbrood
en konfyt vir nagereg. Een van die
motorfietsers kla oor daar nie varsgebakte
brood is soos gewoonlik
nie. Ons hoor later by die bakster
dat die brood vandag ‘geflop’ het.
Die maalvleis is ’n groot sukses en
die roereiers minder suksesvol. Die
res is soos ’n ou sou verwag dit
moet wees.
Metgesel het ’n beperkte keuse. Sy
is mos nie partydig vir rooivleis nie.
By ander plekke was die verskeidenheid
al vir haar groter, met goed
soos braaitamatie, sampioene, kaas,
skelvis en eiervrug. Maar Metgesel
laai haar bord met pap en sous en ’n
bietjie eier en is gaande oor die
tamatie-en-uie sousie. |