Untitled Document
Vreethans van Heerden en Metgesel besoek kuierplekke
in die Bronberg-gebied ongenooid en betaal self vir dit
wat hulle geniet, of dalk nie geniet nie.
Tussen die eindfluitjie van die
laaste wedstryd in Australië en
die beginfluitjie van die wedstryd
op Nuweland is meer as vier
ure. Genoeg tyd om iewers ’n iets vir
die innerlike op ’n Saterdag te loop
soek én ’n billike kuier in te pas.
Ons sit af met Hans Strijdomrylaan
na die nuwe Springbok Bar net voor
die Witbanksnelweg se afrit. Die
perseel is nie nuut nie, dit was eers
die Foundry Fly Lounge, maar die
mense in beheer is nuut en die
naam is nuut. Dit behoort nou aan
Kurt Darren van liedjiesfaam en
Pedri Wannenberg van rugbyfaam.
Die rooi sambrele in die buitekantkuierplek
is nuut, met komplimente
van die gewilde bier van daai
brouery wat donkiejare al sy vingers
in die land se sportpastei het. En die
spyskaart is nuut. Groot op die
spyskaart word die Springbok Bar as
’n “entertainment venue” voorgestel.
Jy kan binne in die baie groot
kroegvertrek sit, of buite op die
onderdakstoep, of nog verder buite
in die oopte onder een van die rooi
biersambrele. Ons neem eers plaas
in die lang kroegvertrek - heel
gerieflik op die hoë stoeltjies by een
van die hoë tafeltjies.
Maar die eerste drankie het skaars
sy staan gestaan of ek skrik my byna
buite weste toe Footloose met ’n
dawerende gebulder oor die plek se
mega-luidsprekers losbars. Dit blyk
toe later dat die kêrel-verantwoordelik-vir-klank net sy stelsel getoets
het. Seker vir die aand se ‘entertainment’
in die ‘venue’, maar ek
vertrou die vrede nie en ons skuif
dakstoep toe.
Daar word goed en gemoedelik
gekuier op ’n Saterdag by die
Springbok Bar. Baie ontspanne en
informeel is dit. Almal is in kortbroeke
en slenterhempies en die
gesprekke om die hoë tafeltjies
vloei luid en lekker saam met die tedrinke.
Die plek is kindervriendelik en eenkant
doen die kortvolk hulle uiterste
om ’n springkasteel se wind uit te
spring. Opvallend is dit dat ’n mens
oral net Afrikaans hoor. Seker dié
dat dit my opval, en half pla, dat die
enigste Afrikaans op die spyskaart
‘skilpadjies’ is. Dit is nou as jy nie
‘oxtail’ tel nie.
Die Engelse spyskaart bied ’n groot
verskeidenheid en op die oog af lyk
die pryse billik. Onder die ‘starters’
is gepas ’n springbokgereg en items
met rugbyverwante name, soos
kick-off avo ritz en Super 14 chicken
liver. Buiten die gewone slaaie lyk
die biltong & avo en salmon &
capers na iets om te probeer. Die
burgers dra name soos Currie Cup,
en Tight Five vir dié met kombinasies
van goed op en die een wat
bloot as ‘plain’ beskryf word, heet
‘Referee’.
Braaigeregte sluit ’n 300 g of 500 g
‘rump’ teen R47 of R65 onderskeidelik
in. Die ‘T-bone’ is 500 g of
750 g en kos R58 of R84. Dan kan jy
hier ’n ‘mixed grill’, ‘fillet’ of ‘lamb
chops’ of ribbes, of ’n ‘Portuguese
style’ hoender ook geniet.
Jy kan kies uit ’n hele aantal ‘light meals’ wat skilpadjies (jy kan hulle
seker ook nie tortoisies noem nie)
en ’n ‘Sharky bunny chow’ insluit.
Die meeste geregte in dié afdeling
kos iewers in die R30. Metgesel
bestel die ‘veggie bake’ teen R32.
Die groente is krakerig soos sy daarvan
hou en die kaassous vind sy ryk,
maar lekker. Die gereg is groot
genoeg om ’n redelike honger mens
tevrede te hou.
Ek het van daai einste groente saam
met my ‘oxtail’ gekry - blomkool,
brokkoli, murgpampoen en wortel
en dit gangbaar gevind. Die beesstert
het ek meer as gangbaar
gevind. Dit was trouens deksels
smaaklik, sag, dog nie pap nie en
gedoen in ’n ryk bruinsous met wortel
en aartappel wat net genoeg van
die sous gedrink het. Die gereg het
’n iets van die smaak van ’n goeie
‘Irish stew’. Dit kos R82 en is saam
met rys ’n groot en goeie bord kos.
Ek het die ‘oxtail’ gekies uit die
afdeling wat hulle ‘specialities’
noem. Hieronder tel ’n Loslappie
Sirloin (ekskuus, daar is nog ’n ietsie
Afrikaans) ‘lamb shank’ en ‘lamb
curry’ wat na my mening baie billik
geprys is.
Die diens, by name Gideon, was
vriendelik en professioneel, al het
die drankies effe stadig aangekom.
|